Mad og bevægelses politikDec. 2016

Kost- og bevægelsespolitik på Hanehøj


Vores overordnede mål omkring krop og bevægelse er, at disse elementer skal være en naturlig integreret del af det, at være barn/voksen på Hanehøj. Børnene skal udvikle lyst og glæde ved at bevæge sig – bruge deres krop. Det er vigtigt for os, at børnene lærer om sunde madvaner både for at forebygge overvægt og livsstilssygdomme, men også fordi vi ved, at sammenhængen mellem sund mad og en sund krop er nødvendig for psykisk og fysisk velvære og udvikling.

Det er vigtigt, at børnene møder voksne, der inspirerer til fysisk aktivitet, hvor leg, sjov og fællesskab indgår, så det for børnene bliver naturligt at bruge deres krop.


Focus på kost


På Hanehøj er der mulighed for at spise morgenmad mellem 6.45 og 7.30

Morgenmad består af

•             Havregryn

•             Havregrød

•             Mælk / let mælk


Vi anbefaler, at der ikke medbringes bagerbrød og usunde morgenmads produkter til morgenmad på Hanehøj.


I vuggestuen serveres der mælk til frokost, efter anbefalinger fra sundhedsstyrelsen.

I børnehaven serveres der vand til frokost


En sund madpakke.

De fleste børnefamilier kender ræset om morgenen. Vi har ofte ikke fået smurt madpakken om aftenen, og så står vi der om morgenen i sutsko og med vådt hår, morgen sure unger og skal lave fantasifulde madpakker. Ofte bliver det kun de sædvanlige fire halve, men med omtanke og ideer kan madpakken hurtig blive mere spændende


Når madpakken skal smøres, er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i dit eget barn, for det er dig der kender det bedst.

 • Måske er dit barn mest til to overskuelige humpler, der bare skal kværnes, inden der skal leges videre.
 • Eller også er det til mange små forskellige sunde godbidder, der kan lægges i rækkefølge og nydes.
 • Der kan være perioder, hvor der spises meget og perioder, hvor der spises lidt, her er næringsindholdet ekstra vigtigt.
 • Ser barnet ud til at trives og fungere, har energi og er veltilpas, så gør det ikke noget, at madpakken ikke altid er spist op.
Fire overordnede krav til madpakken


 • Madpakken skal være stor nok til, at barnet bliver mæt og tilfreds indtil næste måltid.
 • Den skal være lækker og indbydende nok til, at barnet glæder sig til den og nyder at spise den.
 • Et barns krop er som en maskine der skal have brændstof. Faldgruber som kiks, chokolade og sukkerholdige yoghurter virker her og nu, men alle de timer et barn befinder sig på Hanehøj, er det vigtig med noget fiberholdigt for at holde maskinen kørende.


En god huskeregel til den sunde madpakke er noget langtidsvirkende energi :

-              noget groft brød

-              noget fisk

-              noget frugt og grønt

-              noget ost

-              noget kød


Barnet behøver ikke at få det hele hver dag, men i løbet af ugen skal det gerne have fået lidt af hvert.


For at gøre en madpakke spiselig, er indpakningen også vigtig. Sørg for at madkassen er opdelt, så markrel og spegepølse ikke blandes, pak maden ind i madfilm, så barnet kan se, hvad der er i, uden at alle madder tages op af kassen, og madden kan reddes, hvis madkassen falder på gulvet.


Når vi spiser med børnene lader vi dem selv bestemme i hvilken rækkefølge, de spiser indholdet i madpakken. Undlader jeres barn at spise det sunde i madpakken til fordel for usunde ” godbidder”, så må i overveje om disse usunde desserter skal undlades. Dog skal tilføjes, at vi guider det enkelte barn i samråd med forældre.


På Hanehøj frabeder vi os drikkedunke med saft og juice, vi serverer vand til frokost. I løbet af dagen sørger vi for at opfordre børnene til at drikke.

Vand er tilgængelig inde og ude. Vores krus står i børnehøjde og der sættes vandkander frem i højsommeren.

Er et barn småt drikkende i en periode, laves der aftaler med personalet i forhold til medbringelse af drikkedunk


Motivation til at spise

 • Vi giver roen og rammerne til det gode måltid. Det er jer som forældre, der giver den gode madpakke
 • Måltidet skal være hyggeligt og rart i hinandens selskab
 • Der lægges vægt på at vise interesse og anerkendelse for hinandens mad, i accept af at madpakker er forskellige.


På Hanehøj  serverer vi mad ved forskellige lejligheder f.eks.:

f.eks. :

•             Maddage

•             Mdr. fødselsdage

•             Bål mad

•             Høst, jul og fastelavn


Vi bestræber os på at servere sund og alsidig mad ved vores forskellige arrangementer.

Vi har valgt ikke at være fanatiske og forbyde alt ”usundt”, men i stedet være bevidste og kritiske i forhold til mad.

Ud fra devisen om, at noget kost er sundt for kroppen, andet er sundt for sjælen vil vi gerne synliggøre vores tilbud til børnene.


Bålmad

Når vi laver bål er det primær, popcorn, brød, suppe vi laver. Det er altid en fælles aktivitet for hele huset, hvor vi har fokus på fællesskabet


Maddag

Alle  børnene medbringer deres bidrag til menuen, ud fra en planlagt menu, oftest er det smør selv mad, rugbrød, pålæg og grønt. Børnene præsenteres for forskelligt pålæg og motiveres til at prøve noget nyt eller andet. Børnene bestemmer selv hvad de vil have på deres mad og smører selv.

Det er storbørns gruppens opgave at gøre klar til resten af huset.


Og så er der de ekstra festlige lejligheder:

Månedens fødselsdag :

Disse planlægges med de børn der har fødselsdag. Derfor mener vi også, at der skal være plads til lidt feststemning. Vi kommer med idèer til, hvad traktementet kan bestå af og vælger selvfølgelig at præge med noget sundt.

Fastelavn :

En gammel tradition, som er svær at forestille sig uden en fastelavnsbolle.

Æble uge i efteråret :

En pædagogisk aktivitet som kræver meget arbejde og anstrengelser for børnene, der skal ordnes  æbler, skrælles æbler, æltes dej og bages tærter . Disse anstrengelser må godt belønnes med et stykke tærte eller æblekage med flødeskum.

Julemåned :

December er en måned, der er sund for sjælen, med tradition for julelækkerier og hygge på en anden måde end i hverdagen, men vi forsøger at begrænse de søde sager.


Flere idèer og informationer kan findes her:


•             ”Madspillet” er et brætspil fra FDB, hvor børnene spiller sig igennem dagen og dens måltider. Til børnehave/indskoling. Spillet koster kr. 40,-- og kan sammen med andet materiale fås ved skolekontakten på www.fdb.dk, tlf. 39470078 eller skolekontakten@fdb.dk.

•             ”Husk det lige – et spil fra Fødevarestyrelsen” er et vendespil med billeder af frugt og grønt fra Fødevarestyrelsen, tlf. 33956000 kl. 9-12 eller www.fvst.dk.

•             www.rumlerikkerme.dk henvender sig til børnefamilier med børn fra 3-6 år. Medlemmer får materiale med inspiration til sund mad og sjove lege og adgang til hjemmeside. Hjerteforeningen, Indenrigs- og Sundhedsministerier samt Tryg i Danmark står bag.

•             www.tjeksundheden.dk - en hjemmeside, som handler om sund mad og bevægelse, og om retter sig mod de voksne i børnehaverne. Der er forslag til opskrifter og lege. Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, BUPL, PMF, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Ballerup Kommune og Idræthistorisk Værksted, der står bag.

•             www.dgi.dk er Danske Gymnastik- og Idrætsforeningers hjemmeside, hvor I kan købe materiale med viden og inspiration om leg, bevægelse, motorisk udvikling og aktiviteter.

•             På www.ihv.dk kan I bestille materiale med inspiration til gamle idrætslege.

•             www.boernmadbavaegelse.dk læs erfaringer fra et sundhedsfremmeprojekt i Fyens Amt, hvor målgruppen var børn i alderen 3-10 år.

•             www.altomkost.dk


”Den daglige motion” på Hanehøj


Beskrive muligheder på legepladsen

 • Der er  gynger, hængekøjer, cykler
 • Balance gang på forskelige terræn, dæk, træ stuppe og sveller  rundt om sandkassen.
 • Der holdes samling i grupperne hver dag. Indholdet vil også her kunne være bevægelsesleget, hvor børnene får rørt sig på forskellige måder.
 • Fællesrummet, motorik bane, musik og dans


Ture:

Der er fast 3 tur dage på Hanehøj, hvor små grupper af børn er på tur                    

Turen kan foregå i forskellige tempi, og med forskelligt formål, hvor både kondition, nysgerrighed, fantasi får ny næring.

Månedens fødselsdag 1. tirsdag i md. fejrer vi måneds fødselarere. Her indgår ofte bevægelse i form af forhindringsbane, sanglege, bevægelseslege m.m, men det kan også være, at bevæge sig rundt i området til forskellige aktivitetsposter.